Home
Moslim worden
Vragen van niet moslims
Islam en andere religies
Artikelen
Videos
Flash soerat Alkahf
Presentaties
Over de site
Contact

BINDI EN MANGALSUTRA

Vraag: Waarom plaatsen getrouwde Moslimvrouwen niet een bindi of tika (stip) op hun voorhoofd en waarom dragen ze geen Mangalsutra, zoals getrouwde Hindu-vrouwen?

Antwoord:

1. Bindi of tika

Bindi is afkomstig van het Sanskrit woord bindu, dat betekend een "punt/stip". Het is meestal een rode stip, gemaakt van vermiljoen poeder en wordt gedragen door Hindu vrouwen, tussen hun wenkbrauwen op hun voorhoofd.

Bindi wordt gezien als een teken van 'Parvati' en geeft de vrouwelijke energie aan, waarvan gelooft wordt door de Hindus dat dit de vrouwen en hun echtgenoten beschermd. Het is een traditioneel symbool van het huwelijk en wordt gedragen door getrouwde Hindu-vrouwen. Het wordt ook een tika genoemd.

2. Bindi is een modeverschijnsel geworden.

Tegenwoordig is het dragen van bindi een modeverschijnsel geworden en het wordt zelfs gedragen door ongetrouwde meisjes en vrouwen. De vorm van de bindi is niet langer alleen maar een punt/stip, maar het is verkrijgbaar in diverse vormen, zoals ovaal, stervorm, hartvorm, etc. Het is zelfs verkrijgbaar in verschillende felle kleuren zoals blauw, groen, geel, oranje etc. Het materiaal van de bindi is niet langer alleen maar vermiljoen poeder, maar het is ook gemaakt uit gekleurd vilt en andere materialen. Het is ook verkrijgbaar in een diversiteit aan ontwerpen in combinatie met gekleurd glas, glitter, etc.

3. Mangalsultra

Mangalsultra betekent een draadje van goede wil. Het is een ketting die speciaal wordt gedragen door getrouwde Hindu-vrouwen als een symbool van hun huwelijk. Het bevat twee koorden van zwarte kralen met een hangertje die meestal van goud is. Van de zwarte kralen wordt geloofd dat het beschermd tegen het kwaad. Men gelooft dat deze ketting het huwelijk van de vrouw en het leven van haar en haar echtgenoot beschermd. In zuid India wordt de mangalsutra 'tali' genoemd, en dit is een klein gouden hangertje aan een katoenen koordje of aan een gouden ketting.

Getrouwde Hindu-vrouwen mogen deze mangalsutra nooit afdoen. Het wordt alleen afgedaan als een Hindu-vrouw weduwe wordt.

4. Allah is de Beschermer

Allah, onze Schepper, is de beste Beschermer van de mensen. Wij hebben geen rode stip of een zwarte draad nodig om ons te beschermen tegen het kwaad. Het staat vermeld in de Glorieuze Qoer'aan in Surah Anam, hoofdstuk 6, vers 14.

"Zeg (O Mohammed): "Zal ik iemand anders dan Allah, de Schepper van de hemelen en de aarde, als Beschermer nemen?..." [Qoer'aan 6:14]

Het is vermeld op diverse plaatsen in de Heilige Qoer,aan, waaronder in Surah Ali Imran, hoofdstuk 3, vers 150 en Surah Alhajj, hoofdstuk 22, vers 78

"Maar Allah is jullie Beschermer en Hij is de Beste der Helpers."

Het dragen van een bindi of mangalsutra toont het gebrek aan vertrouwen in de Almachtige God, onze Schepper, de beste Beschermer.

5. Het gaat in tegen de Islamitische dress-code

Het dragen van een bindi of mangalsutra is een teken van Hindu-vrouwen. De Islamitische dress code (kledingvoorschriften) laten een Moslim niet toe om enig teken, symbool of iets dergelijks te dragen dat een specifiek teken, signaal of merk is van een niet-Moslim.

6. In de Islam, mogen zowel getrouwde als niet-getrouwde vrouwen niet lastiggevallen worden.

Eens, zei een Hindu vriend van mij, terwijl hij de voordelen van de mangalsutra aan het opnoemen was, dat het gemakkelijk herkenbaar maakt welke vrouw getrouwd is, en dat ze hierdoor niet lastiggevallen of aangevallen wordt. Volgens de Islam, mag geen enkele vrouw, getrouwd of niet getrouwd, lastiggevallen of aangevallen worden.